Paljon muutakin kuin kahvila

Eräs asiakas totesi kahvilasta lähteissään:" Tämä on kuule paljon enemmän kuin pelkkä kahvila." 

Otin lauseen positiivisena palautteena ja jäin sitä pohtimaan.  

Moni asiakkaistanikin jo tietää, että olen alan vaihtaja. Takana on vuosikymmen työtä kehitysvammaisten henkilöiden parissa ja toinen vuosikymmen muuta sosiaalialaa niin erityisnuorisotyössä kuin pitkäaikaistyöttömien ja mielenterveyskuntoutujien kanssa.

Aina työtä tehdessäni minulla punaisena lankana on ollut hyvä arki, jotta jokaisessa päivässä olisi jotain hyvää, edes yksi asia. 

Asiakasryhmien kanssa päivän hyvä asia on voinut olla hyvin erilainen. Toiselle päivän hyvä asia on se, että on noussut ylös sängystä, toiselle se, että on osannut itse kaataan aamukahviin maitoa. Päivän hyvä asia on voinut olla se, että tänään vi...ketuttanut ihan niin paljon kuin eilen tai että vastaan tullut ihminen oli hymyillyt ystävällisesti - ei ilkeästi.

Voiko tässä olla jotain yhteistä kahvilayrittäjyyden kanssa?!

Siinä, että myy ihmisille nakkipiirakkaa, munkkia ja kaffetta... 

Kyllä voi. Ja itseasiassa onkin varsin paljon. 

Kahvila Bertan missio - Jotta jokaisessa päivässä olisi jotain hyvää - pitää sisällään enemmän kuin munkin sokerit.

Kun yksinäinen ikämies saapuu päivittäin Berttaan juomaan aamukahvit ja lukemaan päivän lehdet, vaihtuu kuulumiset ja lähteissään huikkuu: "Huomisiin!"

Kun ystävykset kohtaavat kerran viikossa, tekevät lenkin ja lenkin päälle istahtavat rauhassa kaffekupposen ääreen vaihtamaan viikon kuulumiset.

Kun mies hakee vaimolleen nuoruusvuosien muistoksi kihlapäivänä bebeleivokset.

Kun työtön nuori käy rahapäivänä nakkipiirakalla, odottaa rauhassa, että muut asiakkaat ovat poistuneet ja kertoo kuinka Kelasta oli taas saanut rahoja odottaa ja kissallekin olisi tarvinnut ostaa ruokaa. 

Hyvä arki. Se, että jokaisessa päivässä olisi jotain hyvää. Siinä se on tämän yrittäjän missio. Mitä hyvää sinun päivässäsi on ollut? Toivottavasti, ja aivan varmasti jotain.